Benieuwd naar wat Shockwave Therapie voor u kan doen? Wij helpen u graag! U kunt ons telefonisch bereiken op 024-358640 of maak online een afspraak.

Shockwave Therapie

Shockwave therapie wordt in Nederland al tien jaar toegepast. De techniek van shockwave therapie is een doorontwikkeling van de technologie die gebruikt wordt bij niersteenvergruizers (lithotripsie). Bij deze behandeling worden 'geluidsgolven' gericht op de niersteen, die als gevolg daarvan verpulvert en zijn obstructieve werking verliest. ESWT wordt met lagere dosis toegediend, hoeft niet gefocust te zijn en de apparatuur voor deze behandeling is aanmerkelijk kleiner én goedkoper dan de grote en dure ziekenhuisapparaten.

Daarmee wordt ESWT ook bereikbaar voor fysiotherapeuten. De geluidsschok wordt opgewekt in de applicator, die de vorm heeft van een pistool. De akoestische energie ontstaat wanneer een kogel in deze applicator onder hoge druk tegen de niet beweeglijke voorzijde botst. De kinetische energie verandert in geluidsenergie en wordt tijdens fysiek contact met de patiënt overgedragen op het lichaam. Een klein beetje ultrageluid-gel verbetert de overdracht.

De akoestische golf waarmee wordt behandeld dient niet verward te worden met compressie therapie, zoal bij frictioneren. Alhoewel de shockwave behandeling soms wordt vergeleken met een frictie is de prikkel wezenlijk anders, vanwege de korte pulsduur en hoge intensiteit.

De behandeling

In het shockwave apparaat wordt een druk opgebouwd van 1 tot 4 atmosfeer. Deze druk, waarvan de hoogte instelbaar is, zorgt voor de snelle voorwaartse beweging van de kogel in de applicator. De frequentie waarmee die kogel heen en weer beweegt en aldus de geluidschok opwekt is instelbaar van 1 HZ tot 15 Hz. Het is raadzaam de frequentie tijdens één zitting op te bouwen. Één behandeling eindigt bij het bereiken van 2000 schokken. De behandeling van één punt of regio duurt daarmee 3 tot 5 minuten. De behandeltechniek is soms stationair (triggerpoints of acupunctuurpunten), maar kan ook dynamisch worden uitgevoerd. Het interval tussen twee behandelingen bedraagt 5-9 dagen. Het gemiddelde aantal behandelingen om tot een optimaal resultaat de komen ligt rond de vier. Niet zelden zijn één of twee behandelingen voldoende!

Effecten

ESWT geeft direct na de behandeling een langdurig aanhoudende pijnvermindering. Door het pijnstillend effect kunnen normale activiteiten zonder pijn worden uitgevoerd en wordt de abnormale zenuwactiviteit met pijnsensatie voorkomen. De spierspanning keert terug naar zijn normale niveau. ESWT zorgt voor een verbeterde doorbloeding en verhoogt het metabolisme. De fysiologische genezing wordt gestimuleerd. Eventueel aanwezige verkalkingen worden weker ten gevolge van de schokgolven. Desintegratie van kalkdepots is soms echografisch aantoonbaar en wordt verklaard als gevolg van de implosie onder invloed van de shockwave. Kalk en andere afvalstoffen worden geruimd vanwege verhoogde macrofagen activiteit. Na behandeling is vaak een vaatverwijding te zien, hetgeen een goede prognose geeft.

Indicaties

De meeste ervaring tot nu toe is opgedaan bij behandeling van hardnekkige aandoeningen van pezen en spier-pees overgangen. Al of niet vergezeld van kleine kalkdepots.
  • Hielspoor / fasciïtis plantaris
  • Epicondylitis lateralis / medialis
  • Tendinopathie patella
  • Tibial edge syndroom
  • Achillespees tendinopathie
  • Tendinitiden in rotatorcuff / schouderregio
Diverse onderzoeken tonen de effectiviteit aan. Ervaringen van gebruikers onderschrijven het hoge succespercentage.
Bel Molenhoek 024-3586401 voor een afspraak.

Onze specialisten

De enige pluspraktijk
in de regio Nijmegen!

qualizorg rating 8.8!
Praktijk Nijmegen overgenomen:
Per 1 februari 2017 is onze praktijk in Nijmegen overgenomen door Joris Jacops. Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar zijn website.
Nissim Yabo