Fysiotherapie

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt. Degene die daar alles van afweet, is de fysiotherapeut: de specialist van ons dagelijks bewegen. Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen. Wat de fysiotherapeut doet, hoe een behandeling in z’n werk gaat en hoe de kwaliteit ervan gewaarborgd is. Kortom, een nadere kennismaking met uw fysiotherapeut.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een discipline die klachten behandelt aan uw spieren, gewrichten, zenuwen en banden. Dit wordt ook wel uw steun- en bewegingsapparaat genoemd. Patiënten met klachten hieromtrent worden geholpen middels oefeningen of fysische therapieën om de mate van beweeglijkheid te verbeteren en hiermee de bijkomende pijn te verminderen. Het doel van de fysiotherapie is dat u weer zo optimaal mogelijk functioneert in uw woon-, werk- en leefomgeving. De behandeling richt zich niet op de aandoening an sich, maar op de gevolgen van de aandoening voor uw houding en beweging. Hierop anticipeert de fysiotherapeut en probeert hij uw herstel te bevorderen. Tevens begeleidt een fysiotherapeut u bij het verbeteren van lichamelijke functies, denk aan kracht en coördinatie. Ook het omgaan met (mogelijke) beperkingen is een van zijn disciplines.

Fysiotherapie, voor wie?

Fysiotherapie is in principe voor iedereen. De een moet herstellen na een blessure die hij heeft opgelopen met sporten, de ander heeft rugklachten als gevolg van te zwaar tillen op het werk. Fysiotherapie is voor jong en oud. In alle leeftijdscategorieën kampt men met klachten en problemen. Een grote groep mensen moet weer goed leren bewegen na een operatie of ziekte. Je hebt te maken met ouderen die een kunstknie of -heup hebben gekregen, maar ook met chronisch zieken en gehandicapten voor wie bewegen niet meer vanzelfsprekend is.Fysiotherapie kan problemen oplossen op het gebied van: houding, beweging, spierkracht, coördinatie en conditie

Patiënten kunnen uiteraard met verschillende doelen bij een fysiotherapeut komen. Echter zijn de voornaamste redenen het daadwerkelijk verminderen van pijn en het verbeteren van spierkracht. Tevens kan fysiotherapie de mobiliteit verbeteren, de stabiliteit verbeteren, de functies van het lichaam verbeteren en kan het lichaam onderhouden worden bij bijvoorbeeld chronische klachten. Men kan door fysiotherapie weer zelfstandiger functioneren.